maandag 1 februari 2016

Het Woudschoten Weekend 2016: Een verslag


Afgelopen weekend waren Ivo en ik eventjes terug in de schoolbanken. Dit keer gingen de lessen echter niet over Nederlands, aardrijkskunde en geschiedenis, maar over zeilen! De Nederlandse Vereniging van Toerzeilers (waar Ivo en ik sinds een jaar lid van zijn), organiseert ieder jaar het Woudschoten Weekend, een weekend vol workshops over zeilen. 


Het uitzicht vanaf onze hotelkamer
Hoe gaat zo'n weekend in zijn werk? Je overnacht in een hotel aan het Veluwemeer en volgt vijf workshops van anderhalf uur, verdeeld over twee dagen. Een toeter kondigt het einde van de workshop aan, waarna je van lokaal wisselt voor het volgende 'lesuur'. Net zoals op de middelbare school...

Er is ook een avondprogramma. Zaterdagavond wordt er een interessante lezing georganiseerd, en daarna is het uiteraard borreltijd! Deze keer kwam commandant Harry Dekkers van de Koninklijke Nederlandse Marine vertellen over het zeilende instructieschip van de marine, de Zr. Ms. Urania. Zondagmiddag is er een informatiemarkt over de activiteiten die de vereniging allemaal organiseert. Daarnaast is er een introductie voor nieuwe leden en een presentatie over de vakantietochten die je met de vereniging kan maken. 

Een van de tips die ik kreeg tijdens de workshop Fotografie voor watersporters: speel met reflectie!
De workshops variëren, van vrij basic tot erg leerzaam. Ik heb onder andere de workshop Meteo voor zeilers gevolgd, waarin de beginselen van de weerkunde aan bod kwamen. Hoe ontstaan depressies, hoe beïnvloeden hogedrukgebieden en lagedrukgebieden elkaar en wat voor invloed heeft dat op de wind? Basiskennis, ongetwijfeld niets nieuws voor de mensen die zich al enigszins in de meteorologie verdiept hebben. Maar wel heel inzichtelijk voor mij, om eens te zien wat er achter zo'n weerbericht steekt. Zo kan ik zelf ook nadenken over hoe het weer zich ontwikkelen zal, in plaats van gewoon van de gribfiles uit te gaan. 

Ivo was al heel lang van plan te leren splitsen. Dit weekend heeft hij, tijdens een workshop, zijn eerste splits gemaakt. Tijdens de workshop Wadvaren leerden we hoe we dieptestaten en actuele waterstanden konden gebruiken om een tochtplanning te maken. Dat geeft vertrouwen, zeker omdat we in de toekomst vast nog wel eens het Wad zullen gaan verkennen. 

Ivo's eerste splits, gemaakt tijdens de workshop van de Lijnenspecialist
Wat nog het leukste was, was het contact met andere zeilers. We hebben heel veel verschillende mensen gesproken, met allemaal verschillende plannen. Van een trip naar La Coruña (en weer terug) tot aan meedoen met de Small Ships Race. Heerlijk om je enthousiasme te delen. We hebben tot laat in de avond zitten praten. Over zeilen, maar ook over andere zaken. Hoe dingen in je leven soms anders uitkomen dan je gepland had. En dan moet je de volgende ochtend vroeg weer op, want er moeten workshops gevolgd worden!

Tijdens de workshop meteo voor zeilers leer je de basis van meteorologie
Het is een intensief weekend, maar wel erg leerzaam. Het meeste leerden we nog tussen de workshops door, van andere zeilers. We hebben bruikbare tips gekregen over het herinrichten van ons elektrisch systeem. Mensen waren enthousiast over onze plannen om volgend jaar naar Noorwegen te gaan. We hebben al een aantal prachtige vakantiefoto's van Noorwegen te zien gekregen. Onze plannen voelen steeds tastbaarder, zo..

We zijn nu weer thuis van een druk maar inspirerend weekend. Nu gaan we aan de slag, met al die inzichten en kennis die we opgedaan hebben. Want we hebben nog een boel te doen. En het is zomer voor je het weet...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten