dinsdag 29 maart 2016

Klus-update: Lente 2016

Het is weer lente, tijd om te klussen!
Hier een nieuwe klus-update, want het is weer tijd om de boot klaar te maken voor de zomer. Ivo en ik hebben niet stilgezeten. Ik heb alle vallen en schoten van de boot gehaald, gewassen en weer teruggeplaatst. Ook ben ik me in aan het lezen over stroom aan boord en over hoe elektrische navigatie werkt. Ivo is bezig met zijn project: de nieuwe accu's.

Onze oude accu's zijn aan vervanging toe. Ivo wil de accucapaciteit van onze boot wat groter maken. Dat is wel zo handig, als we langere reizen willen gaan maken. Ook is hij van plan een accumonitor te plaatsen, zodat we precies kunnen zien hoeveel accucapaciteit we nog over hebben. Maar er is één klein probleempje. De nieuwe, grotere accu's passen niet in de accubakken van onze boot. De accubak aan bakboord is te laag. De accubak die aan stuurboord zit is op zich wel groot genoeg. Maar er zit ook nog een acculader in die bak en daar past de nieuwere, grotere accu dan weer niet bij.

Op zich hebben we ruimte om de bakboord accubak met een paar plankjes te verhogen. Ivo en zijn vader hebben een paar plankjes op maat gezaagd en een mooie verhoging gemaakt.

De accubak aan bakboord, met onze oude stuurboordaccu erin. De oude stuurboordaccu is iets groter dan de bakboordaccu en past er niet in. De nieuwe (grotere) bakboordaccu zal dus ook niet passen

Maar met een verhoging van een paar plankjes past hij wel
Aan stuurboord hebben Ivo en zijn vader een stukje van onze touwenbak opgeofferd voor een extra vakje. Daar kan de acculader dan in geplaatst worden. Zo is er in de accubak meer ruimte over voor de accu en de accumonitor. De acculader wordt tegen de wand van dat bakje geschroefd.
Omdat een acculader warm kan worden, is de onderkant van het bakje open gelaten. Zo kan daar koele lucht langs stromen. Meteen ook een mooie gelegenheid om ook even naar de elektrische aansluitingen te kijken. Die waren wel aan onderhoud toe. Ivo is nu bezig om alle aansluitingen te vervangen. Hij denkt erover om eventueel meteen een nieuwe stekkerdoos te plaatsen. 
 
Aan stuurboord is er een extra bakje gemaakt voor de acculader, naast de (lege) accubak
Ivo heeft meteen ook een laadstation voor thuis gemaakt. In de winter kunnen de accu's dan thuis af en toe lekker bijladen. Zo houden ze het langer vol.

Laadstation voor thuis
Naast het elektrisch systeem willen we ook nog naar ons garagedak kijken. Een van de schroefjes waarmee het garagedak vast zit, is niet helemaal lekker. Er komt water naar binnen via dat schroefgaatje. We willen graag weten of dat water het hout in ons dak ook heeft aangetast. Binnenkort schroeven we ons garagedak dus open. Duimen dat de schade meevalt, want anders gaat dat nog een hele klus worden. Gelukkig kennen we een boel mensen met kennis en ervaring op dit gebied.

Verder willen we een nieuwe oplossing voor onze stuurautomaat bedenken. Onze stuurautomaat is op een houten plankje aan onze boot bevestigd, maar dat hout is helaas een beetje gaan rotten. Geen goede oplossing, dus terug naar de tekentafel.

Er is dus nog heel wat te doen. Gelukkig heeft het klussen zo ook zijn voordelen. Je bent de hele dag lekker buiten, dus je pakt mooi het lenteweer mee. Als het lenteweer is, tenminste. Nu maar hopen dat dat dus ook nog iets beter gaat worden. Dat zou helemaal fijn zijn!

Wordt vervolgd..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten