maandag 14 maart 2016

Hoe maak je een genaaide takeling?


Vorige week zaterdag heb ik al mijn lijnen van een nieuwe takeling voorzien. Met een takeling voorkom je dat je lijnen gaan rafelen. Je kunt je lijnen ook afsmelten met een aansteker, maar dat is niet' hoe het heurt'. Bovendien weet je met een takeling echt zeker dat je lijn niet gaat rafelen. Met een afgesmolten einde is dat nog maar de vraag. Ik had het nog nooit eerder gedaan en wist niet precies hoe het moest. Maar na het kijken van een handig Youtube filmpje bleek het kinderlijk eenvoudig! Voor wie liever een artikel leest dan een video kijkt, heb ik deze handleiding geschreven, met plaatjes

De takeling die ik gemaakt heb is een zogenaamde  'genaaide takeling'. Bij een genaaide takeling zit het takeldraad niet alleen om de lijn gewikkeld, maar is het ook door de lijn heen genaaid. Zo voorkom je dat je takeling heen en weer gaat schuiven. Alles wat je nodig hebt is een rolletje takelgaren, een (dikke) naald en uiteraard een lijn die getakeld moet worden.

Neem ruim voldoende takelgaren om je lijn mee af te takelen. Leg in het einde van de draad een knoopje. 


Steek de naald door de lijn heen, ruim onder het uiteinde van de lijn. Haal de draad door de lijn totdat de draad aan het eind bij het knoopje vast blijft zitten.

Haal de draad nog een keer door de lijn, nu de andere kant op

Je komt nu uit bij de kant waar het uiteinde van de takeldraad uit de lijn steekt.  Maak een lusje door de naald nogmaals dwars door de lijn te steken. Hier zet je het losse uiteinde mee vast. 

Steek nu de draad weer door de lijn, maar nu een stukje hoger

'Wandel' op deze wijze naar boven, totdat je net onder het einde van de lijn zit.

Begin nu met wikkelen. Werk van boven naar beneden. Wikkel het takelgaren strak om je lijn heen. 

Ga door totdat je voorbij het originele knoopje bent. Steek dan de naald weer door de lijn. 

Ga nu met de naald naar de bovenkant van de takeling en steek hem weer door de lijn heen. Zo krijg je een draad die dwars op je takeling loopt.

Je naald komt nu bij de andere kant van de lijn boven de takeling uit. Steek hem nu weer door de lijn, deze keer aan de onderkant van de takeling. Je hebt nu aan beide kanten een draad die dwars op de takeling loopt.

Herhaal dit proces, aan beide kanten. Nu heb je aan elke kant van de takeling twee dwarse stukken draad.

Haal nu de naald onder de twee dwarse stukken door en steek hem vervolgens door de lus die zo onstaat.

Je hebt nu een soort knoopje.

Trek het knoopje stevig aan. 

Herhaal dit met de dwars liggende draden aan de andere kant van de lijn.

Steek nu de naald nog één keer door de lijn.

Knip het laatste stukje draad er helemaal af, zodat er geen los draadje meer uit je lijn steekt.

Klaar is Kees! Je hebt nu een lijn met een mooie takeling die niet snel los zal gaan. Er zit nog wel een hele pluk pluis aan deze lijn. Zo'n pluizend uiteinde kan je eventueel afsnijden en afsmelten.
 
Voor de mensen die liever een instructievideo kijken, hier is het Youtube fimpje:

 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten