donderdag 4 september 2014

Wanneer ben je 'klaar' voor de zee?

Wanneer ben je 'klaar'?
Onze rondje Noord-Holland is inmiddels weer een paar weken achter de rug. Het was een heerlijk weekje zeilen. En juist dat heeft me aan het denken gezet. Over ervaring. En of we de juiste beslissing gemaakt hebben om vorig jaar al aan een grote reis te beginnen...

Varen op zee, varen met een flinke wind, een lastige haven aanlopen, tijdens onze laatste vakantie leek bijna alles vanzelf te gaan. We varen al enkele jaren op het IJsselmeer en de Waddenzee. Maar nu we terug zijn van onze reis naar de Kanaaleilanden, valt alles pas op zijn plek. Alsof we een grote zeereis moesten maken om klaar te zijn voor het zeilen op zee. Betekent dat ook dat je op een gegeven moment maar moet gaan, ook al ben je er niet klaar voor?

Ja, zegt de een. Dat is iets onvermijdelijks. Goed, voor tochten op zee is ervaring een vereiste. Maar hoe kom je aan die ervaring? Door tochten op zee te maken! Je moet toch ergens beginnen, anders kom je die Friese meren nóóit af.

Onzin, zegt de ander. Je hoeft echt geen zeetochten te maken om de nodige ervaring op te doen. Vaar eerst maar eens een paar jaar op het IJsselmeer. Leer dat als je broekzak kennen. Zorg dat je onder alle omstandigheden je boot onder controle hebt, en maak dan de stap naar zee maar eens. Je zult zien dat je er dan klaar voor bent.

Wie heeft er gelijk? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Voor beide standpunten valt iets te zeggen.

Wie met windje acht nog rustig het IJsselmeer over kan zeilen, zal ook niet snel onder de indruk zijn van de wind en golven op zee. Wat dat betreft kan je prima oefenen op het IJsselmeer. Aan de andere kant, op zee kom je dingen tegen die op het IJsselmeer totaal niet aan de orde zijn. Getij, stroming, verkeersscheidingsstelsels, grote havens, rotsen en golfbrekers. En dat is soms aardig puzzelen. Dat puzzelen leer je alleen door het te doen. Op zee. Je moet toch ergens beginnen. Maar dáár valt ook weer iets tegenin te brengen. Dat puzzelen gaat namelijk een stuk makkelijker als je het zeiltechnische gedeelte helemaal onder de knie hebt.

En dáár heeft de voorzichtige zeiler best een punt. Toen wij vorig jaar vertrokken, hadden wij dat op sommige punten, in ieder geval nog niet... Waren we onverstandig?

We hebben toen de keuze gemaakt om wel te gaan, en we zijn heelhuids teruggekomen van onze tocht. We hebben ervoor gekozen ruim de tijd te nemen, en alleen met goed weer te vertrekken. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de gelegenheid hadden om rustig te leren puzzelen. Hectische weersomstandigheden hebben we bijna niet gehad.

Door deze tocht hebben we nu een stabiele basis aan ervaring. Van daaruit kunnen we rustig verder bouwen. Dat geeft een fijn gevoel. Wat dat betreft heeft deze keuze alleen maar goed uitgepakt. Maar of het de juiste keuze was?

Wie het weet mag het zeggen..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten