donderdag 25 september 2014

Ga je mee naar de zon? Deel twee

Palamut Bay
Dit is het tweede deel van het verslag over onze zeilcruise in Turkije. De eerste nacht hebben we doorgebracht bij de oude ruïnes van Knidos. Het doel van vandaag is Palamut bay, een klein badplaatsje ten oosten van Knidos. Daar zullen we de hele middag blijven, want er is slecht weer voorspeld. Het zou gaan regenen. We zullen het zien..

Na het ontbijt wordt het anker gelicht en varen we weg. Omdat we toch niet ver hoeven, is er ruim tijd om te zeilen. We varen lekker voor de wind. Opeens is er opwinding op het schip. Mijn moeder roept dat ze dolfijnen heeft gezien. Zou het heus? Ik ren naar het voordek, en ja hoor! Een ranke rug met vin laat zich héél eventjes zien. De bemanning is ook enthousiast. De motor wordt gestart om achter de dolfijnen aan te gaan. Helaas zijn de dolfijnen ons snel weer zat, en laten ze zich niet meer zien..

Ochtend in Knidos

Als je héél goed kijkt zie je hier een dolfijn

Deze boot maakt ongeveer hetzelfde rondje als wij
In de middag leggen we weer aan in een kleine baai. Terwijl de kok de lunch klaar maakt, liggen wij lekker in het helderblauwe water. Ivo maakt plaatjes van een mysterieuze, langwerpige vis, die van kleur lijkt te veranderen. Het blijkt een 'pipe fish' te zijn, nauw verwant aan het zeepaardje. Als we weer weg varen komt er een wolk voor de zon. Er vallen zowaar twee spetters uit. Regen! Is dat het voorspelde 'slechte weer' van vandaag? Daar lijkt het wel op, want de rest van de dag zal het lekker droog en zonnig blijven. Niks gewend, daar aan de Middellandse zee.. 

Gespot: de Eclipse, het op een na grootste privé jacht ter wereld.

Een zogenaamde 'pipe fish'

Eventjes de hoek om, en daar is de eindbestemming van de dag al: de haven van Palamut Bay. In de marina liggen de huurboten, luxejachten en vissersbootjes door elkaar. We maken een wandelingetje door het dorp. Het is een toeristisch plaatsje, maar wel grotendeels op de Turkse toerist gericht. Overal zijn kleine winkeltjes en stalletjes die allerhande zoetigheden verkopen. Tussen de mensen door lopen er tientallen straatkatten. Af en toe werpt een vriendelijke visser hen een vissenkop toe. 

Hebbes! Nu snel ervandoor met de buit

Langzaam wordt het donker. Het is een warme avond, dus iedereen blijft lekker buiten zitten, op de terrasjes. Overal gaan er lichtjes aan. Door het hele dorpje heen hoor je live muziek: een plaatselijke volkszanger geeft een optreden vanavond. Toch staat de muziek niet overdreven hard, zoals in Nederland soms wel het geval is.

Ook op de boot is het gezellig. Onze kok is aan het buurten met collega's van een andere boot, die ongeveer hetzelfde rondje doen als wij. Eren, die de vorige keer als kapitein meevoer, komt ook nog even langs. Het is leuk hem weer eens te zien. Hij blijkt nu op een grotere boot te werken, maar komt altijd nog graag even terug op zijn 'oude' boot.  
 

De restaurants zien er erg gezellig uit

Aan het water zijn er overal terrasjes

Volle maan
We maken met mijn broertje en zijn vriendin een kort ommetje door de stad. Een van de hotels heeft een rustig, afgelegen strandje. Er is geen verlichting aanwezig, maar door de volle maan kun je alles goed zien. Behalve het maanlicht is de Middellandse zee hier volledig donker. Er zijn nergens knipperende boeien, vuurtorens of verlichte steden te zien. Hoe anders dan thuis..

We gaan op een strandstoel zitten, en genieten nog even van de bijzondere sfeer die hier hangt. Dan lopen we weer terug naar de boot. En zo is ook de tweede dag voorbij.

Wordt vervolgd...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten