donderdag 21 augustus 2014

Zomervakantie 2014: Deel vier


We ontdekken dat ankeren heel bijzonder kan zijn..
Dit is het vierde van het verslag van onze zomervakantie. Via den Oever en Texel zijn we in IJmuiden beland. Nu willen we door het Noordzeekanaal om naar het Markermeer te gaan. Via Lelystad willen we dan terug naar Lemmer. 
 
Vooral het eerste deel van de route, varen door het Noordzeekanaal, voelt altijd aan als 'een moetje'. Het is de snelste manier om op het Markermeer te komen, maar mooi is de tocht niet. Bovendien moet je op het Noordzeekanaal de motor altijd stand-by hebben. Omdat we een buitenboordmotor hebben, die niet altijd even snel gestart is, betekent dat voor ons: motor aan. En dan zit je in de herrie. Gelukkig staat de wind wel goed, dus we hebben er een voorzeil bij. Om een uurtje of vier zijn we bij de sluis, waar we nog twee uur moeten wachten. Een mooi moment om een hapje te gaan eten.

Als we door de sluis heen zijn, blijkt er niet veel wind te zijn. Maar wel nét genoeg om te zeilen. De boot is perfect getrimd, je hoeft het roer amper aan te raken om op koers te blijven. Heel stilletjes glijden we door het water heen. Ondank het mooie zomerweer is het Markermeer praktisch leeg. De blauwe avondlucht verkleurt langzaam naar een rozerood.. Dit is zeilen!

Ivo en ik overleggen wat we gaan doen. Zullen we zo door zeilen? Er is een klein vluchthaventje vlak bij de Oostvaardersplassen. Als we daar aan leggen zijn we al heel erg dicht bij Lelystad. Maar dan moeten we wel in het donker aanleggen. En we zijn er nog niet eerder geweest. We besluiten daarom niet door te varen, maar aan te leggen in een andere haven, de Blocq van Kuffeler. Die kunnen we wel voor het donker bereiken.

Twee uurtjes later glijden we de Blocq van Kuffeler in. Het is een rustige zomeravond. Het enige wat je er hoort zijn de duizenden krekels op de dijk. Voorbij de jachthaven liggen er enkele boten voor anker. Ivo stelt voor om eens voor anker te gaan, in plaats van in de haven te overnachten. Ik twijfel nog. Het is toch wel erg gemakkelijk om van de boot af te kunnen stappen en lekker te douchen in een toiletgebouw. Maar er staat weinig wind, en de haven is erg ruim. Áls we het ankeren willen oefenen is dit wel een goede plek. Goed dan, we gaan eens een nachtje voor anker. Dat blijkt een goede keuze te zijn. Als het anker er eenmaal in ligt, valt er een weldadige rust over ons heen. Een perfecte afsluiting van een prachtige avond zeilen. Ik schenk een wijntje in, en samen genieten we van de stilte...

Het is de tweede keer dat we een nacht voor anker doorbrengen. De eerste keer gingen we voor anker in een spectaculaire baai. Dat was een fantastische ervaring. Maar deze overnachting leert ons dat ankeren in Nederland ook heel speciaal is. Het hééft gewoon iets, midden op het water wakker worden. Lekker met zijn tweeën, verder niemand om je heen. Een beetje poedelen, een beetje zwemmen, en daarna lekker opdrogen op je eigen boot. Én het is een stuk goedkoper. Geen dure jachthaven, wél honderd procent vakantie. Dit gaan we vaker doen!

Wordt vervolgd..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten