dinsdag 10 juni 2014

Zeilen naar de Kanaaleilanden: Deel een

Het begint al mooi in onze thuishaven
Een groot avontuur in een klein bootje. Zo kun je de reis die mijn vriend en ik vorig jaar maakten nog het beste samenvatten. Tien weken hadden we de tijd. In die tien weken zijn we in ons zesenhalf meter lange bootje naar de Kanaaleilanden en weer terug gevaren. Tien weken waarin we gegroeid zijn als zeilers, waarin we leerden de zee te respecteren, waarin we beseften dat je als zeezeiler nooit bent uitgeleerd. Maar ook tien weken waarin we ontzettend veel lol hadden, leefden als God in Frankrijk, en genoten van de prachtige natuur om ons heen. Deze post is de eerste in een serie waarin ik een uitgebreid verslag doe van deze bijzondere reis.

Ik en mijn vriend zijn echte toerzeilers. Een bestemming hebben, daar aankomen en rondkijken, dat is voor ons deel van de lol. Tijdens de vakanties is een meerdaagse toertocht vaste prik. Een dagje Amsterdam, uitwaaien op Texel, de rust van een steigertje in Friesland. Altijd is er de wens om echt eens verder te gaan. Naar een exotische plek, waar je echt niet meer in Nederland bent. Wat een avontuur moet dat zijn. We dromen over zo'n reis, en plannen ook een beetje. Wat voor soort reis zouden we binnen nu en vijftien jaar kunnen maken, zonder daarvoor de loterij te hoeven winnen? Waar zouden we heen willen, en hoeveel tijd zou ons dat kosten?

En dan komt de ideale gelegenheid voorbij. Tien weken vrij kunnen we regelen. Wat zullen we daarmee doen? We hebben weinig ervaring, dus we willen het rustig aan doen. De Kanaaleilanden bij Frankrijk zijn ook in een rustig tempo haalbaar. Er zijn woeste rotsen en lieflijke baaien. En we hebben gehoord dat daar palmbomen groeien. Voor ons al best exotisch. Het lijkt ons een enorme kick om op eigen kracht naar zo'n bijzondere plek te zeilen! We besluiten dan ook naar de Kanaaleilanden te gaan.

24 juli 2013 is het zo ver. Uitgezwaaid door familieleden gooien we de trossen los. De eerste twee dagen varen we over het IJsselmeer en het Markermeer. Bij IJmuiden gaan we 'naar buiten'. De eerste paar dagen doen we rustig aan, want het is heerlijk weer. Maar als we bij IJmuiden zijn, gaat het voor ons gevoel echt beginnen. Voor het eerst de zee op! Spannend.. 


Rustig weer, dus een mooie gelegenheid om de boot te poetsen


Dreigende luchten op het Markermeer

Bootjes op het IJ
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten