woensdag 18 juni 2014

Ragbak met een kite


Afgelopen week las ik over een nieuw speeltje voor adrenalinejunkies...

 De KiteTender is een zeilbootje zonder mast, dat voortgetrokken wordt door een kite. De boot heeft wel een zwaard en een roer. Een soort kruising dus, tussen 'gewoon' zeilen en kitesurfen. Het bootje zelf is vier meter lang en weegt 75 kilo.

De KiteTender is een idee van twee Nederlandse ontwerpers, Peter Renssen en Peter Schermer. Renssen wilde graag een boot die makkelijk solo te zeilen is, en die op een trailer past. In Frankrijk zag hij een oud zeilbootje zonder mast een kitesurfer uit het water halen. Daarna liet het bootje zich door de kite voortslepen. Zo is het idee van de KiteTender geboren. Dit idee is in samenwerking met ontwerper Schermer verder doorontwikkeld.

Resultaat: een superstoere ragbak, die maar liefst twintig knopen kan halen. Spektakel op het water verzekerd! Maar geen bootje voor beginners. Met deze boot kan je veel scherper sturen, en als je niet oppast, lig je zo overboord. De makers raden aan om eerst kitelessen te nemen, voordat je met je nieuwe aanwinst het water op gaat.

Wedstrijden met boten zoals de KiteTender zullen ongetwijfeld spectaculaire beelden opleveren. Is dit het begin van een nieuwe tak van sport? Of zal deze innovatie een stille dood sterven? De tijd zal het leren. Ik hoop in elk geval op het eerste, want een beetje spektakel op het water is nooit weg..

Bron: tijdschrift De Ingenieur


Geen opmerkingen:

Een reactie posten