zaterdag 17 mei 2014

Pijltjes


Nu de boot weer in het water ligt, wordt mijn weekendplanning bepaald door pijltjes. Pijltjes die de windkracht en windrichting aangeven. Je hebt ze op speciale weersites voor 'windsporters'. Ook komen ze voor op gribfiles: bestanden die een gedetailleerde voorspelling geven voor een bepaald stuk water. Die pijltjes bepalen of en hoe er gezeild gaat worden...De weerberichten zijn al een paar dagen juichend van toon. Zonnetje erbij, en over de twintig graden. Heel wat beter dan vorig weekend. Toen brachten we de boot naar haar thuishaven en was het afzien qua weer. Ook zitten we de komende weekends 'volgeboekt' met sociale activiteiten. Je begrijpt dat we in dit weekend heel graag een mooi tochtje willen maken!

Ik houd dan ook al de hele week de windsites in de gaten. Woensdag voorspellen ze voor dit weekend nog vijf tot acht knopen wind. Dat is ongeveer windkracht twee, een kleine windkracht drie. Niet veel, maar net genoeg om héél rustig van A naar B te kunnen dobberen. Stiekem hoop ik dat die voorspellingen nog wat naar boven bijgesteld zullen worden. Maar helaas, de pijltjes zijn onverbiddelijk. De voorspellingen worden naar beneden bijgesteld, in plaats van naar boven. Donderdag en vrijdag is de voorspelling voor het weekend maar drie tot vijf knopen. Met zo weinig wind kun je niet zeilen. Dat wordt dan de hele dag de motor aan, of stuurloos ronddobberen, met klapperende, werkloze zeilen. En ondertussen mugjes weg slaan. Want bij windstil weer zijn er op het water héél veel mugjes.

Willen we echt met alle geweld dit weekend op het water zijn? Ook als we niet kunnen zeilen? Voor veel mensen is de zon en het lekkere weer al genoeg om te genieten van een tochtje Friese meren. Maar voor ons is het zeilen ook een onderdeel van de lol. We wonen in een prachtige omgeving, dus ook thuis kunnen we prima van het mooie weer genieten. Dat besluiten we dan ook maar te doen. Over een paar weken hebben we weer een weekend vrij. Hopen dat de pijltjes ons dan gunstiger gezind zijn..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten