woensdag 16 november 2016

Hou het simpel?


Met enige regelmaat verschijnen er stukjes over het onderwerp 'simpel zeilen'. Stukjes die vrijwel allemaal dezelfde strekking hebben: Beperk je met zeilen zoveel mogelijk tot de basics, simpeler is beter. Een mooi voorbeeld kan je hier lezen.

Gezien de naam van dit blog, zal het geen verrassing zijn dat ik mijzelf hier helemaal in vinden kan. Een low-budget stijl van zeilen maakt gewoon heel veel meer mogelijk. Je hoeft je dromen zo niet uit te stellen totdat je al je schaapjes op het droge hebt. En voor veel mensen is het tegenwoordig nog maar de vraag of dat überhaupt ooit lukken zal...

Maar toch, als ik steeds maar weer dezelfde boodschap hoor, word ik als vanzelf ook een beetje kritisch. En er zijn genoeg kanttekeningen te maken bij dit back-to-basics-evangelie. Vandaar deze blogpost, waarin ik de andere kanten van dit verhaal belicht..

Vaak wordt er in dit soort stukjes een beetje afgegeven op 'de moderne Vertrekker', die 'zo nodig' een 'luxejacht' met 'alles erop en eraan' moet hebben. Eigenlijk zijn de zeilers van nu maar een stelletje verwende gadgetfreaks, zo lees je tussen de regels door. Maar ik denk dat de meeste zeilers helemaal niet zo kicken op dure snufjes. Waarschijnlijk is het andersom. Hoe meer spullen je koopt, hoe lastiger het wordt om alles financieel rond te krijgen. Waarschijnlijk willen ze dus juist zo min mogelijk aanschaffen. Het is de omgeving echter, die ze daar héél snel vanaf praat...

Maak je borst maar nat als men ontdekt dat jij besloten hebt je boot niet met gadget X uit te rusten, omdat jij gadget X het geld niet waard vindt. Beknibbelen op X? Totáál onverantwoord! Of het nu gaat om een watermaker, een buitenboordmotor voor de dinghy of een satelliettelefoon, er is altijd wel een verhaal waarin een stel onfortuinlijke zeilers hun leven te danken hebben aan de beschikbaarheid van X en X alleen. Dat je het maar even weet..

Je kunt je schouders hierover ophalen, natuurlijk. Maar als je jouw eerste grote reis aan het plannen bent, vind je het allemaal best spannend. Dan ben je geneigd het zekere voor het onzekere te nemen. Toch maar even geduld hebben en door sparen voor dat extra gadget.

En misschien heeft die omgeving óók wel een punt. Heel leuk dat kapitein IJzervreter in 1962 zonder apparatuur de wereldzeeën overstak, maar sinds 1962 zijn die wereldzeeën toch wel een stukje drukker geworden. En omdat al die andere jachten die hulpmiddelen wel hebben, wordt er misschien door de andere deelnemers aan het zeeverkeer vanuit gegaan dat jouw boot dat ook heeft?

'Simpeler is beter' is misschien wat kort door de bocht als het water zelf ook ingewikkelder is geworden...

Los van alle veiligheidsaspecten vraag ik mijzelf ook wel eens af of al die lofzangen ook niet een béétje voortkomen uit nostalgie. De schrijver van het genoemde stukje heeft zelf al lang geen 'simpele' boot meer. Zijn huidige schip is een 45-voeter! En dat is iets dat ik bij meer zeilers zie. 

De ogen gaan glimmen als men het heeft over dat eerste eigen bootje. Toen was alles nog zo lekker eenvoudig, men voelde zich de koning te rijk op dat kleine 22-voetertje. Maar kennelijk is dat bootkamperen zonder douche en wc op den duur toch niet zó geweldig. Want de overgrote meerderheid ruilt dat leuke bootje op een gegeven moment in voor iets groters, met meer luxe...

Wees vooral niet bang dat ik binnenkort ook overstap naar een 45-voeter. Ik ben gek op simpel zeilen, het is een manier van zeilen die bij mij past. Maar ik snap heel goed dat dat niet per se voor een ander hoeft op te gaan. Daarom denk ik ook niet dat low-budget zeilen 'het helemaal is'. Althans, lang niet voor iedereen. Andere mensen, andere behoeften, andere keuzen. En daar is helemaal niets mis mee!



6 opmerkingen:

  1. Leuk om je blog te lezen!
    Mooi herkenbaar stuk! (En: geschreven op mijn 50e verjaardag!)
    Ook wij vermaakten ons vroeger op kleine bootjes, nog kleiner dan jullie Doordraijer. We woonden toen met veel plezier in een studentenhuis, dat ontgroei je, net als kleine bootjes. Kleine bootjes blijven leuk om mee te varen, maar niet om met een gezin een paar weken op bivakkeren. (ik spreek uiteraard voor mezelf)
    Voor de keuze van allerlei gadgets moet je lekker je eigen plan trekken. En vooral niet vergeten dat een zeilboot gewoon kan zeilen, ook als al die zooi er de brui aan geeft. In Lymington lag een groot zeiljacht (veel luxer en groter dan onze Better Skip) een paar dagen voor de wal. Want de apparatuur communiceerde niet met elkaar. Dat moest eerst gefixt worden, eerder voeren ze niet uit. Onze GPS communiceert met niks of niemand, en als die het niet doet, dan kunnen en durven wij nog gewoon te varen. Met Hollandse nuchterheid kom je nog altijd het verst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, met een gezin wordt het wel erg klein. Al zijn er ook mensen die daar weer mee kunnen leven. Het ligt denk ik ook aan je behoefte aan ‘personal space’, bij iedereen is dat anders.
      Wat betreft zeilen en gadgets: Wat er niet in zit, kan ook niet kapot :)

      Verwijderen
  2. Precies!! Wat er niet is kan niet kapot. Dus keep it simple, toch?
    groetjes Trynke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. haha, zo heb ik het liefst dat ik elk onderdeeltje bij de action (lijnen, haken) of bouwmarkt kan vinden, zodat ook onderhoud nooit veel zal kosten. Gelukkig vind ik het altijd leuk om dingen op een manier te gebruiken zoals het niet bedoeld is, creatief klussen dus. Dus ben niet zo gehecht aan merkjes en chique-heid, maar veel meer aan creativiteit en inventiviteit. Ik heb net mijn allereerste bootje, een jeton klepper, tweepersoons zwaardbootje, geen kuip of zo. Maar ik fantaseer van een smal luchtbedje erin en slapen onder de sterren. Een automatische luchtbedpop is voor mij alle luxe die ik dan nodig heb ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, precies! Zo is het voor mij ook het meest pure genieten. Het geeft je een gevoel van vrijheid en onafhankelijkheid.
      Je hebt niet veel nodig om datgene te doen wat je het liefst doet. Je zit niet vast aan een dikke baan met dito werkuren om het allemaal te kunnen blijven betalen.
      En je bent niet afhankelijk van grote havens met dure winkels om dat ene kleine, speciale onderdeeltje van je dure apparatuur te kunnen vervangen.

      Verwijderen