maandag 25 april 2016

Simpel zeilen, wat is dat eigenlijk?


Onlangs had ik op het Internet een discussie over 'simpel' en 'back-to-basic' zeilen. Een manier van zeilen die veel enthousiaste aanhangers kent. Op Facebook en fora is het onderwerp 'simpel zeilen' altijd goed voor een levendige discussie. Dat was ook hier het geval. Er was echter één vraag in het bijzonder, die mij aan het denken zette..

Wat is simpel zeilen? 

'Simpel' is een begrip waar iedereen een eigen invulling aan kan geven. En als je het zonder te weten over verschillende dingen hebt, dan wordt de discussie er niet helderder op. Dus wat bedoel je nu eigenlijk, wanneer je praat over simpel zeilen? In deze blogpost doe ik een poging om de verschillende mogelijke invullingen van dat begrip op een rijtje te zetten.

Wie simpel zeilt, maakt het niet duurder en ingewikkelder dan nodig is. Ik denk dat iedereen het daar wel mee eens kan zijn. Maar wat is dat 'het' dan precies?

Het eerste wat mij te binnen schiet: niet meer comfort op je boot dan nodig is. Met een low-budget stijl van reizen is comfort een van de eerste dingen waar wij bereid zijn op in te leveren. Je kan je geld maar één keer uitgeven. Dus kopen wij liever een reddingvlot dan een wc. En over een koelkast, douche en magnetron hoeven we helemaal nog niet na te denken. Je kan echter niet oneindig veel comfort inleveren. Een oncomfortabele manier van reizen kan je uitputten. En dan ga je fouten maken. 

Anderen denken dan vooral aan navigatieapparatuur. Er is tegenwoordig heel veel mooi spul te koop. Maar als je die overdaad aan signalen niet effectief weet te interpreteren heb je daar weinig aan. Simpel kan betekenen: beschikken over ruime kennis en ervaring op het gebied van navigatie, zodat je niet blind hoeft te vertrouwen op een hele batterij aan dure, moderne apparaten. Het kan ook betekenen dat je je navigatie zo inricht dat je alles in één oogopslag kan overzien.

Weer anderen denken bij 'simpel zeilen' aan alles zoveel mogelijk zelf doen. Wie voor alles een mannetje huurt of naar de watersportwinkel gaat, is zo door zijn reisbudget heen. En op sommige plekken is die watersportwinkel ook helemaal niet voorhanden. Je ziet het dan ook veel in back-to-basic Vertrekkersblogs. Ze doen van alles zelf, van motoronderhoud tot zeilreparatie en voedsel inwecken. Back-to-basic is het zeker. Goedkoop ook. Maar ik kan me voorstellen dat dit voor anderen juist weer helemaal níet simpel is. Zeker wanneer je nog niet zo handig bent..

Voor sommige mensen slaat het 'simpele' op de boot die je kiest. Mensen zijn in 22-voets bootjes de wereldzeeën overgestoken, dus heb je werkelijk een grotere boot nodig? Weer anderen kijken ook naar de spullen op die boot. Wij kennen iemand die in een heel klein en simpel bootje zeilt. Het hele ding is gebouwd op racen. Geen comfort van binnen, maar wel carbon scepterpaaltjes, dyneema verstaging, een elektromotor. Het bootje kan met de tablet bestuurd worden. Hij vaart solo, in een paar dagen in één streep door naar Noorwegen. Echte bikkeltochten. Maar simpel? Volgens sommigen wel, volgens anderen weer niet.

En dan heb je nog de tocht zelf. Je vaargebied bepaalt hoe simpel je het kan maken. Toen ik begon met zeilen, huurden we wel eens een Fox 22, om daarmee de Friese Meren op te gaan. Tasje met zomerkleding en slaapzak mee, een net met bierblikjes, een stokoude Frieslandkaart en gaan met die banaan. De afgelopen paar jaar is ons vaargebied flink uitgebreid. En daarmee is de boel een stuk ingewikkelder geworden. Inmiddels horen almanakken, een stuurautomaat en zonnepanelen tot de standaard uitrusting. Voor onze reis naar Noorwegen komen daar nog eens AIS, extra accucapaciteit en een accumonitor bij. Complexer vaargebied, complexere reizen.

Maar je kan er ook op een andere manier tegenaan kijken. Al die extra investeringen zorgen ervoor dat je juist meer back-to-basic kan gaan. Omdat je zelfredzaam bent, ben je ook minder afhankelijk van de voorzieningen aan de wal. Zo kunnen we meerdere dagen in de natuur verblijven. Ankertje uit, barbecue aan. Meer heb je niet nodig. Onze 'simpele' manier van vakantie vieren was eigenlijk helemaal niet zo simpel. Zoiets is alleen maar mogelijk in een gebied waar je overal betonning, steigers en kades hebt, met om de paar mijl een dorpje met jachthaven.

En zo zullen er vast nog wel meer opvattingen zijn, over wat simpel zeilen precies is. En dat is helemaal niet erg. Er is niet één opvatting die 'de juiste' is. Maar het is wel handig om te beseffen, dat niet iedereen hetzelfde bedoelt, wanneer hij of zij het over 'simpel zeilen' heeft.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten