zondag 10 januari 2016

Domme vragen?



Domme vragen bestaan niet, zo hoor je wel eens. Een mooi principe. Maar iedereen die wel eens meeleest op een forum of Facebook-groep voor zeilers, weet dat de werkelijkheid weerbarstiger kan zijn. Op het Internet kunnen 'domme' vragen over zeezeilen behoorlijk felle reacties opleveren. Soms wordt iemand afgerekend op het stellen van de vraag alleen al. Als je dat nog moet vragen,  nou, dan hoor je niet eens op het grote water thuis! Onverantwoord bezig! Levensgevaarlijk!

Die felheid is voor een deel nauw verbonden met de aard van onze sport. Bij zeezeilen draait zo'n beetje alles om veiligheid. En het zijn die veiligheidsaspecten die zulke heftige emoties oproepen. Omdat je je eigen leven én dat van je redders waagt als je onvoldoende voorbereid de zee op gaat. 

Maar wat ook meespeelt in deze discussie, is de angst dat onze sport wordt afgerekend op de acties van een paar 'halve garen'. Onze maatschappij kent steeds minder tolerantie voor risico's en steeds meer regeltjes en verboden. Als zeezeiler heb je nog relatief veel vrijheid. Dingen als AIS en EPIRB zijn niet verplicht en je mag zelf kiezen in welke boot je de zee op gaat. Maar hoe lang nog?

Combineer al die emoties met het feit dat het makkelijk is om dingen te roepen van achter een veilig toetsenbord en je snapt waarom het er soms heftig aan toe gaat. Zeker als er een 'domme' vraag wordt gesteld. De vraag of zo'n marifoon nou nodig is bijvoorbeeld. Duidelijk iemand die niet weet waar hij het over heeft. De KNRM heeft er zijn handen vol mee, dat soort figuren. Zo iemand wordt vaak eventjes flink de oren gewassen.

Begrijpelijk. En ook wel terecht. Maar tegelijkertijd is dat ook zonde 

Misschien is het wel iemand die toevallig een bootje op te kop getikt heeft. Die zich afvraagt of je met zo'n ding nou naar Engeland kan. Die wat gaat lezen op het internet. Die al snel op de marifoon stuit als eerste praktische obstakel. Wel duur, zo'n apparaat. En je moet er nog voor op cursus ook! Maar misschien is het in de praktijk wel helemaal niet nodig? Even vragen.. 

Zo iemand is naïef. Begrijpt de risico's van groot water nog niet. Maar is niet per se een onverantwoordelijk type. Sterker nog, de echt onverantwoordelijke figuren nemen waarschijnlijk niet eens de moeite om het te vragen. Die gaan gewoon.  

Beginnende, naïeve zeilers kunnen worden afgeschrikt door felle reacties. Zij denken de volgende keer wel twee keer na voor ze wat vragen. Van verschillende mensen heb ik gehoord dat zij aarzeling voelden om een vraag op een publiek forum te stellen. Omdat zij bang waren het in de ogen van een ander niet veilig genoeg te doen en de wind van voren te krijgen. En dat is zonde. Want op internetfora is heel veel waardevolle kennis aanwezig. Niet alleen jammer voor de vraagsteller, ook voor anderen. Want het mooie van zo'n publiek forum is dat de adviezen voor iedereen te lezen zijn. 

Moet je als ervaren zeiler dan maar je mond houden, als je het gevoel hebt dat iemand anders onverantwoordelijk bezig is? Zeker niet. De reden waarom je dat denkt is juist hele waardevolle informatie voor die persoon.  

Ikzelf denk dat de kneep hem vooral in de toon zit, en niet in de muziek. 

Tegen de beginners zou ik willen zeggen: Gewoon blijven vragen. Probeer een beetje door die felheid heen te prikkenZodat niet alleen jijzelf, maar ook een ander wat kan leren van jouw 'domme' vraag. Want de enige écht domme vraag is een vraag die nooit gesteld wordt.



5 opmerkingen:

  1. Ik ben het volkomen eens met de stelling dat je als (on)ervaren zeiler moet durven blijven vragen, maar vooral ervaringen moet blijven delen.
    Echter zie ik het internet niet als het ideale medium om ervaring op te doen.
    Als men een haven of jachthaven bezoekt zijn de meeste zeilers en watersporters meer dan bereid om je te helpen met je vragen.
    Zelf ben ik opgegroeid in het tijdperk zonder internet everywhere en ben altijd zeer vriendelijk en inspirerend geholpen met ook soms "domme" vragen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, daar heb je een punt. Op internet heb je alleen maar tekst en geen gezicht erachter. Dan kan een vraag anders overkomen dan in het echie, in de haven. Voordeel van het internet is wel weer dat je een hele variatie aan meningen voorgeschoteld krijgt, van verschillende mensen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het internet heeft een groter bereik dan een vraag aan de wal, met het voordeel dat er een bredere discussie kan ontstaan.
      Tegelijkertijd ontstaat er ook veel ruis binnen een discussie.
      Als leek of onervaren zeiler moet je in staat zijn om die ruis op waarde te schatten.
      Een ander nadeel om een vraag te stellen of te beantwoorden op het internet is dat we de ervaring van een ander lastig kunnen beoordelen. Met name vragen over veiligheid aan boord en op het water zijn vaak niet te beantwoorden met één vraag. Het schip met uitrusting en bemanning zouden integraal meegewogen moeten worden in elke veiligheids vraag.
      Op het internet blijven de discussies meestal geconcentreerd rond de oorspronkelijke vraag.
      Terwijl een gesprek aan boord of aan de wal vaak de antwoorden geven op vragen die je nog niet gesteld had.

      Verder is de enige domme vraag de vraag of je wat mag vragen :)

      Verwijderen
    2. Ja, ook die ruis op het internet is herkenbaar. Iedereen zegt wat anders, wat moet jij geloven...

      Verwijderen
    3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen