donderdag 10 september 2015

Het is weer voorbij, die mooie zomer..

Deze zomer hebben we veel bijzondere dingen gezien en gedaan
Ergens begin september is er opeens dat besef. Het besef dat er na een weekje minder weer, er niet per se nog een paar mooie dagen zullen volgen. Van die dagen met ijsjes, barbecue en zon. Dat áls die paar warme dagen nog komen, het bij wijze van bonus is. Een toegift. Dat het 'gewone' leven weer begint. Afgelopen zondag had ik het weer. Het einde van een seizoen.
 
Uiteraard, het einde van de zomer is niet meteen het einde van het zeilseizoen. Als echte bikkels zullen we nog wel een paar zeiltochten maken. Al was het maar om van de verstilde schoonheid van een winters IJsselmeer te genieten. Maar na drie dagen als een maanmannetje over de boot geschuifeld te hebben, kruipen we graag weer achter de centrale verwarming. Om er pas half maart weer achter vandaan te komen. De periode van lange vakantietrips, spontane ankerweekendjes en avonden lang borrelen in de kuip is nu wel zo'n beetje voorbij.

Tijd om de balans op te maken. Het is een bijzonder zeilseizoen geweest, waarin ik veel persoonlijke doelen waar heb kunnen maken. 

Zo wilden ik en Ivo leren om meerdaagse tochten te maken, met wachtlopen en nachtzeilen. Tijdens de Hiswa zijn we overgehaald om mee te doen aan de Small Ships Race. Met zijn allen naar de andere kant, in bootjes onder de vierentwintig voet. Een prima gelegenheid om die vaardigheden eens te oefenen. Dat doel is meer dan behaald. De race verliep vrijwel vlekkeloos. Vanuit Lowestoft zijn we meteen doorgevaren naar Whitby, 145 mijl verderop. En omdat we de smaak te pakken hadden, zeilden we vanuit Whitby in één ruk naar Lemmer terug. Het laatste stuk, van Den Oever naar Lemmer is normaal een fikse dagtocht. Dat stuk plakten we er, als toegift, gewoon achteraan. Verslavend.

Onze vakantie was feitelijk al voorbij in juni. Maar dat heeft ons niet tegengehouden om in de zomer toch een soort vakantiegevoel te hebben. Mede dankzij onze boot. Voor anker, zwemmen in het IJsselmeer, tapas op de boot, een barbecue op Trintelhaven, dit soort mini-vakanties maken een zomer lang doorwerken meer dan draaglijk.

Andere dingen zijn er niet van gekomen. Zo had ik het plan om naar Helgoland te varen. En dan via het schitterende Lauwersmeer en de Staande Mastroute weer terug naar Lemmer. Alle vakantiedagen zijn echter aan de Small Ships Race opgegaan. Ach ja, zo gaat dat. Dat plan schuif ik lekker door naar de volgende zomer. Maar misschien komt er ook volgend jaar wel iets anders leuks voorbij. Dan moet Helgoland nog maar een jaartje wachten.

Een ding weet ik zeker, ook volgend jaar wil ik wel weer een bijzondere tocht zeilen. Met mijn eigen boot. Met een of meer meerdaagse etappes. Want daar wil ik meer ervaring mee opdoen. Groeien in het zeilen. Ik heb graag een doel om naartoe te werken. Het lijkt me heel gaaf om nog eens een zomer lang weg te gaan. Net zoals onze tocht naar de Kanaaleilanden. Maar doordat we meer ervaring hebben zijn we niet meer gebonden aan dagtochtjes. We kunnen nu langer doorvaren als het weer dat toelaat. Het jeukt om dat eens uit te gaan proberen in combinatie met drie vrije maanden. Waar zouden we allemaal kunnen komen?

Vooralsnog is dat doel lekker vaag. Een meerjarenplan. Maar dat was het Kanaaleilanden-plan ooit ook. En dat hebben we gewoon waargemaakt. Ik mag graag dromen. En af en toe een stap in de goede richting zetten. Zoals we deze zomer hebben gedaan. Ik ga dus met een meer dan tevreden gevoel de winterstalling in. Laat die nachtvorst en die kerstkalkoen maar komen! Ik heb nu al zin in volgend jaar. 

En jullie? Hoe hebben jullie dit seizoen beleefd?

Weerzien met zusterschip Lichtekooi. Tijdens het Hemelvaartweekend hebben we een waddentocht gezeild met oud-leden van de studentenzeilvereniging Euros, de bouwers van Doordraijer
Onze eerste 'echte' oversteek tijdens de Small Ships Race
Na een avontuurlijke tocht van bijna 72 uur kwamen we aan in Whitby
Voor anker in Runswick Bay, een prachtige baai in de buurt van Whitby
Weer terug in Nederland. Zwemmen, zonnen, vakantie!
 


4 opmerkingen:

  1. Prachtig verslag van je zeiltochten (leuk he, die SSR) en erg leuk om het in "ontwikkelings"perspectief te zien.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je! Het was ook een hele ontwikkeling en de SSR past daar heel mooi in :)

    BeantwoordenVerwijderen