donderdag 9 oktober 2014

Overwinteren in het water. Verstandig?


Oktober 2014. De dagen worden weer korter en stilletjes aan begint het weer wat kouder te worden. Zo langzamerhand wordt het tijd om te bedenken wat we met de boot gaan doen. Zetten we de boot op de kant gedurende de winter? Of blijft ze lekker in het water? 
 
Tot nu toe hebben we ieder jaar voor de eerste optie gekozen. Maar dit jaar denken we erover om de boot in het water te laten. Dit heeft verschillende redenen. Omdat we midden in de verbouwing van ons nieuwe huis zitten, zijn we niet van plan om dit jaar groot onderhoud aan de boot te verrichten. Voor het klussen hoeft de boot dus niet op de kant. Verder lijkt het me leuk om ook eens in de winter te gaan zeilen. En het is een experiment. Als de boot zich volgend jaar goed blijkt te hebben gehouden, kunnen we haar in de toekomst eens een keertje vaker in het water laten liggen.

Maar dat experimentele aspect zorgt bij ons wel voor wat twijfels. In principe moet een goed onderhouden polyester boot dit prima kunnen hebben. Maar een wintertje overslaan houdt in dat de boot maar liefst anderhalf jaar lang onafgebroken in het water ligt. Sterk stuk plastic dat daar tegen is opgewassen...

Een korte inventarisatie op het zeilersforum levert gelukkig een hoop geruststellende geluiden op. Er zijn nogal wat forumleden die hun boot gewoon laten liggen. Om de paar jaar even op de kant voor wat 'knippen en scheren' en dan weer het water in. Dat schijnt zelfs goed te zijn voor een boot!

Een boot is immers niet ontworpen om op een bokje te staan.. Een boot wordt in het water aan alle kanten gelijkmatig ondersteund, een boot op de bok rust puur op de kiel en de stempels. Ook heeft een boot in het water de ruimte om mee te bewegen met de wind, waardoor de krachten op de romp, de stagen en de mast minder heftig zijn.

Ook niet onbelangrijk: Een boot in het water kan ook niet omvallen bij storm. Erg fijn. Ik weet nog dat ik bij de vorige paar najaarsstormen niet echt rustig geslapen heb. Bij de eerste heftige storm vertrouwde ik het voor geen meter. Mijn vriend en schoonvader hebben toen toch maar even gekeken. Voor de zekerheid, maar ook om mij gerust te stellen. Ze waren geen moment te vroeg gekomen. De boot bewoog vrijelijk op haar stempels, en een van de houten beschermingsblokken was er al bijna tussenuit gewipt. Het idee alleen al..

De keus om een boot in het water te laten liggen is echter ook niet helemaal zonder gevaar. Als het echt begint te vriezen moet je naar je boot om antivries in je afsluiters te doen. Je wilt niet dat die kapot vriezen en scheuren, want dan heb je ineens een onderzeeboot. Gaat het nog harder vriezen, dan zou de boot beschadigd kunnen worden door kruiend ijs. Onze boot ligt echter in een zijtak van een zijtak van een zijtak van het hoofdkanaal van Lemmer, dus voor kruiende ijsschotsen ben ik niet zo bang. En als het een keer hard vriest, dan rijden we gewoon eventjes op en neer..

Als we rekening houden met al deze dingen, kan het dus geen kwaad om de boot een jaar in het water te laten. Toch is het volgens sommigen wel goed om een polyester boot in ieder geval af en toe een half jaartje op het droge te zetten. In het water neemt een polyester boot altijd ietsjes vocht op. Dat kan leiden tot osmose, waarbij het polyester wordt aangetast. Om dat te voorkomen zou een boot af en toe de gelegenheid moeten krijgen om 'op te drogen'. En als de boot eenmaal op de kant staat zie je meteen of er al sprake is van beginnende osmose. Ben je er in ieder geval snel bij.

Dus kiezen we voor het beste van beide werelden. Volgend jaar zetten we de boot weer op de kant Deze winter zeilen we lekker door. Heb er zin aan! 



Dat winterzeilen heel mooi kan zijn, blijkt uit deze foto's, gemaakt tijdens een zeiltocht in november... 





 

4 opmerkingen:

  1. beste Joke,

    met mijn Challenger 30 ft van 1980 ze blijft in het water alleen in het voorjaar even uit het water voor controle en schoonspuiten.
    Het indringen van vocht veroorzaakt geen osmose dit licht aan de produktie van het schip. Er zijn heel veel schepen die nooit osmose krijgen .
    Wellicht heb jij ook een schip die geen osmose krijgt.
    Wat het vriezen betreft een rondbodem komt bij ijsvormig altijd omhoog .
    \

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie zeilen ook lekker door dus! :) Wat ijsvorming betreft, dat zie ik deze winter nog niet zo snel gebeuren, maar ik kan altijd ongelijk hebben natuurlijk :)

      Verwijderen
  2. Ahoy Joke, zelf heb ik een Felucca Kornatie van Dick koopmans, zusje van de Victoire 22. Ze is 5 jaar niet uit het water geweest, en net een week geleden op het droge gezet. De aangroei was beperkt tot wat mos op de waterlijn, en de lastig bereikbare plekken zoals achterkant van de kiel zaten nog wat mosselen. we houden de mosselgroei bij tijdens de zomer zwem activiteiten. Ja wel handschoenen en zwemschoenen gebruiken...Het polyester is ongeschonden. De boot is van 1979 en toen hadden ze nog een rustiger productie schema, dus..geen osmose blaasjes nu niet en never niet..niet aan boord klimmen als ze ingevroren ligt, dat is mijn advies, groetjes veel plezier deze winter! Marjorie

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jullie ook veel plezier :) Bij ons zit de eerste wintertocht er inmiddels op :)

      Verwijderen