donderdag 10 juli 2014

Zeilen naar de Kanaaleilanden: Deel drie


Hier weer een nieuw deel van ons grote avontuur. Na het oversteken van de Maasgeul zijn we inmiddels veilig in Zeeland aangekomen. Minder mooi is dat ons toplicht kapot blijkt te zijn..

De elektronica onder de mastvoet ziet er rommelig uit. Wellicht ligt daar het probleem? Ivo haalt wat roest weg, en fatsoeneert het geheel een beetje. Nu nog maar eens kijken. Doet ons toplicht het al? Ik zie niks. Het kan dat het licht het prima doet, maar dat we dat overdag gewoon niet kunnen zien. Lichten bovenin de mast zijn bij daglicht vrij moeilijk te onderscheiden. Een spanningsmeter moet uitsluitsel geven. Helaas, volgens de meter is ons toplicht zo dood als een pier. Shit! Balen.

Wat moeten we nu doen? Mast naar beneden?
Of zelf omhoog? Dat hebben we nog nooit gedaan... En zelfs als het ons lukt een van ons veilig naar boven te hijsen, is het nog maar de vraag of we meteen kunnen zien waar het defect zit. Het zal in ieder geval een dikke vertraging opleveren. Een grote hap uit onze vakantie, en volgend jaar zullen we niet zomaar weer tien weken vrij kunnen regelen. Zonde dus, van een unieke kans..

Gelukkig is het wel gezellig in de haven waar we liggen. We raken aan de praat met onze buurman, een echte ingenieur. Hij heeft van allerlei handige dingen bedacht voor zijn boot, onder andere een geheel nieuw maststrijksysteem. Na het avond eten bewonderen we zijn boot. Het gesprek komt op ons toplicht. Wat zou er aan de hand kunnen zijn? We lopen alle mogelijkheden af, maar alle komen ze ons even onwaarschijnlijk voor.

Kunnen we nu het schemert niet nog een laatste keer checken of het licht het doet? Nou ja, vooruit dan maar. Ik ga onze kajuit binnen om het lichtje aan te schakelen. Als ik mijn hoofd weer naar buiten steek krijg ik een dikke duim omhoog van Ivo. Ons toplichtje doet het gewoon! En die spanningsmeter dan? Die was kennelijk abuis.. Maar dat maakt ook niet uit. We kunnen verder, daar gaat het om! Hoog tijd om dit land te verlaten, op naar Belgiƫ!

 
De stormvloedkering

Werkeiland Neeltje Jans


Geen opmerkingen:

Een reactie posten