zondag 20 juli 2014

Zeilen naar de Kanaaleilanden: Deel vier

Onderweg komen we grote scheepvaart tegen...
Een nieuw deel van ons grote avontuur. We zijn in Zeeland aangekomen, en hebben het probleem met ons toplicht inmiddels opgelost. Tijd om naar België te gaan. 

Vanuit de haven zeilen we naar de sluis. Er staat een forse wind. Op het kleine stukje Oosterschelde tussen de marina en sluis is het al aardig ruig. Als aan de wachtsteiger liggen, raden andere zeilers ons af om naar buiten te gaan. Dat is natuurlijk niet wat wij willen horen! Nu ons toplicht het weer doet, willen we natuurlijk het liefste dóór. Mijlen maken, zoveel mogelijk, verder met onze grote reis.. Maar ja, op dat kleine stukje Oosterschelde was het al knokken. En eerder in Scheveningen hebben we al ervaren hoe afmattend varen met harde wind kan zijn. We besluiten nog een tij te wachten, misschien is het dan rustiger...

In de nacht varen we weg. De wind is een stuk afgenomen, dus het was een goede beslissing om nog even te wachten. Rustig aan zeilen we naar het zuiden. Als de zon opkomt, kunnen we de kranen van Zeebrugge al zien. Wat zijn die dingen groot! Het is puzzelen om een goed oversteekmoment te vinden. Megaschepen varen af en aan. Als we de shipping lanes voorbij zijn varen we standje melkmeisje naar Blankenberge toe. Hoog torenen betonnen blokkendozen boven de duinen uit. Een hele rits betonnen flats in de duinen neer plempen? Wat bouwen betreft mag in België alles, ruimtelijke ordening moet nog worden uitgevonden.

Hoewel lelijk, blijkt Blankenberge wel heel gezellig plekje te zijn. We eten heerlijk bij de plaatselijke watersportclub, garnalenkroketten met een Belgisch pintje erbij. De barkeeper wil alles van onze plannen weten. 'En als ge op de terugweg bent dan moet ge hier maar weer langs, vertellen waar ge geweest bent, goed'? We beloven hem dat we dat zullen doen.

De volgende stop is Nieuwpoort. Als we de haven binnenvaren is het een drukte van belang. Kinderen in Optimistjes gaan achter een moederscheepje aan de zee op. Lasertjes manoeuvreren kundig tussen de jachten en vissersscheepjes door. Onze zuiderburen hebben een bloeiend watersportleven, zo blijkt. We genieten van het mooie zomerweer. Minder fijn is het gebrek aan wind. Twee lome dagen lang liggen we in Nieuwpoort. Dan verandert het weer, er komt weer een beetje wind. Tijd om de sprong naar Frankrijk te wagen..


De pier van Blankenberge

De tocht naar Frankrijk wordt zorgvuldig geplandGeen opmerkingen:

Een reactie posten