maandag 13 juni 2016

Mijn grote (totaal subjectieve) zeilgebieden top 6


In de negen jaar dat ik zeil heb ik redelijk wat verschillende zeilgebieden mogen verkennen. Omdat het internet gek is op lijstjes (en ikzelf ook) leek het me leuk om eens een mooie hitlijst samen te stellen. 

Wat zijn de leukste gebieden waar ik gevaren heb en welke vind ik minder leuk? Het blijft natuurlijk altijd lastig vergelijken, maar ach, een beetje subjectiviteit is niet erg. Daar is het tenslotte een persoonlijke hitlijst voor!

 

Mijn persoonlijke zeilgebieden top-6 

 


Nummer 6: De Middellandse (Egeïsche) zee
Vroeger droomde ik altijd van zon en palmbomen. De Middellandse zee leek mij het ultieme zeilgebied. Inmiddels ben ik er twee keer geweest, met een zeilcruise mee. Wat betreft zon en zee is de werkelijkheid nog duizend keer mooier dan op de plaatjes. 
 
Maar nu het nieuwe eraf is, merk ik toch dat ik dat zonnige een beetje saai begin te vinden...
De plekken die ik bezocht heb doen mij denken aan een tropisch zwemparadijs, maar dan in het groot. Hoewel er hier heel veel met zeilvakanties geadverteerd wordt, lijkt het zeilen in dit gebied een beetje bijzaak te zijn. Wind of geen wind, de overgrote meerderheid van de boten die daar gezien heb, deed niet eens de moeite om een lapje omhoog te trekken. Het dek dient hier vooral om op te zonnen, klaarblijkelijk..

Maar: Het eten is er geweldig en de sfeer in de havenstadjes fantastisch. Tot diep in de nacht zitten hele gezinnen gezellig buiten te keuvelen, er valt geen onvertogen woord. Kom daar maar eens om tijdens de uitgaansavond in de gemiddelde Nederlandse binnenstad. De Middellandse zee is ook een vriendelijk vaargebied. Je hebt er vrijwel geen stroom en tij. Het doet daarom eerder aan een recreatieplas denken dan aan de woeste zee zoals we die in Nederland gewend zijn. Wel kan het er behoorlijk hard waaien. Omdat de afstanden er niet zo groot zijn, kan je lekker ontspannen van baai naar baai hoppen. Daarom krijgt de Middellandse zee van mij een eervolle zesde plaats. 

 

Nummer 5: Het Westelijke Wad
Het Westelijk Wad was mijn eerste kennismaking met het Wadvaren. Op het oostelijk Wad ben ik nog niet geweest, althans niet op eigen kiel (alleen met de ferry). De haventjes in dit zeilgebied geven een echt vakantiegevoel, met name op de eilanden. Het strand is nooit ver weg. Er zijn heel erg veel leuke dingen te doen, zeker als je kleine kinderen hebt.
 
Veel plekken op het Westelijk Wad vallen maar gedeeltelijk droog. Naar mijn idee is het Oostelijk Wad, daarom meer de 'echte' Waddenzee. Daar vaar je door een ienimienie klein vaargeultje, terwijl er honderden tetterende scholeksters om je heen vliegen. Het westelijk Wad doet mij meer aan een 'gewoon' vaargebied denken. Wel kom ik er regelmatig een zeehond tegen, dat is toch wel weer bijzonder.
 
De afstanden zijn niet heel erg groot, maar doordat je rekening moet houden met stroom en ondiepte is een tochtje van A naar B toch vaak een hele onderneming. Je ziet dan ook hele 'treinen' aan boten, die tegelijk vertrekken om de gunstigste stroom te pakken. De Waddenhavens zijn ook vaak druk, hoewel er voor ons kleine bootje altijd wel een plek te vinden is. 
 
Heel erg makkelijk varen is het er niet. Maar omdat het gebied lekker dichtbij is en je toch een vakantiegevoel geeft, zet ik het Westelijk Wad op nummer vijf. 

 
Nummer 4: De kust van Noord-Yorkshire
Hier zijn we vorig jaar heen geweest. Een prachtige bestemming. Eigenlijk alles wat ik mis in de Middellandse zee: de ruigheid, de woestheid, de eenzaamheid. Als je vanaf Lowestoft naar het noorden vaart, zie je de zee langzaam leger worden. Je kan er zowel in havens als in baaien overnachten. 

Maar: het is vooral een zeilbestemming en minder een zeilgebied. De afstanden tussen de havens aan de kust zijn vrij groot, dus een beetje relaxed elke dag een klein stukje verder zit er niet in. Ook ben je echt aan het 'zeezeilen'. Er is van alles waar je rekening mee moet houden, rotsen, getij, grote scheepvaart, noem maar op. Zorgeloos varen kun je er dus niet. Daarom staat dit mooie gebied op een vierde plek. 


Nummer 3: De Friese Meren
Een ideale speeltuin voor beginners. Het is er beschut en de afstanden zijn er klein. Zowat elke drie meter heb je daar een haventje of een aanlegplek. Je kunt er midden in de natuur overnachten, op een 'onbewoond' eilandje. En dan is er nog de overdosis aan Oud-Hollandse schattigheid: molens, wuivend riet, sierlijke platbodems (Hoewel Friesland natuurlijk geen Holland is. Maar ik weet er even geen ander woord voor). Ook hier is weer genoeg te doen, ook voor gezinnen met kinderen. Er zijn diverse jachthavens met camping, waar de kinderen helemaal los kunnen gaan op de speeltoestellen en het zwembad. 
 
Ieder voordeel heeft zijn nadeel: omdat het zo klein is, ben je in drie a vier dagen wel rond (en dan doe je nog rustig aan). Bovendien is het er vrij ondiep. Onze boot steekt 1.35 diep en wij kunnen lang niet overal komen. Omdat het zo'n laagdrempelig gebied is, is het er in de zomer ook aardig druk. De sfeer in veel plaatsjes is behoorlijk toeristisch. Maar al met al vind ik het een leuk gebied, waar ik goeie herinneringen aan heb. Dus komen de Friese Meren op nummer drie.


Nummer 2: De Voormalige Zuiderzee
Ik pak het IJsselmeer en het Markermeer maar even samen, dat is wel zo makkelijk. Bovendien ervaar ik dit gebied toch als een eenheid, ook al zit er een dijk en twee sluizen tussen.
 
Het mooie van dit gebied: je hebt de weidsheid van varen op groot water, gecombineerd met het gemak van het binnenwater. Een stukje varen op deze meren voelt al snel als een echte oversteek, op een heiige dag kan je de overkant niet zien. Ook merk je het contrast tussen de plekken die je aandoet: van slaperige dorpjes in Friesland tot de drukte bij Amsterdam. Dat zorgt ervoor dat een weekje IJsselmeer (zeker voor beginnende zeilers) een heus avontuur is. 
 
Maar tegelijkertijd is het hier redelijk zorgeloos varen. Je hoeft niet te puzzelen met getijden en de afstanden zijn prima te behappen. Binnen een paar uur ben je in een andere haven, met ruim tijd over om een terrasje te pakken. 
 
Natuurlijk zijn er ook mindere kanten aan de Voormalige Zuiderzee. De golfslag is er berucht. Niet hoog, maar wel steil. Je klotst alle kanten op. En verder zijn er nog de beruchte vliegjes. Bij windstil weer zitten ze werkelijk overal. Ze steken niet, maar ze zijn wel erg irritant. De stadjes zijn leuk, maar voor de rest doet de Voormalige Zuiderzee een beetje gewoontjes aan. Het merendeel van de tijd zit je tegen een lange, groene dijk aan te kijken. Daarom krijgt de Voormalige Zuiderzee, hoewel het een heel fijn zeilgebied is, toch maar een tweede plek.Nummer 1: De Kanaaleilanden
Een waanzinnig zeilgebied. Je kan het gebied in principe in een 'gewone' zomervakantie bereiken, terwijl het er vrij exotisch uitziet. Ruige kusten, palmbomen, baaien, stranden, op de Kanaaleilanden heb je het allemaal. En je kunt er echt 'eilandhoppen'. Ik vind dat nog net iets stoerder dan langs een stuk kust afzakken. Voor een gebied in zee zijn de afstanden niet al te groot. Binnen een paar uur ben je op een ander eiland, met een totaal ander karakter. 
 
Het klinkt als het ideale zeilgebied, maar helaas, er kleven ook een paar behoorlijke nadelen aan. Als zeezeilen een computerspelletje was, dan waren de Kanaaleilanden een van de hogere levels. Wie heelhuids aan wil komen, dient rekening te houden met supersnelle catamaranferries, rotsen onder water, stromingen van over de tien knopen en metershoge getijdenverschillen. Dat maakt het allemaal toch wat minder ontspannen. Ook zijn de eilanden nogal prijzig. De bewoners van deze belastingparadijzen kijken niet op een cent meer of minder. En dat merk je, op het terras, in marina en in de supermarkt. Ondanks dat blijven de Kanaaleilanden een waanzinnig zeilgebied, vandaar dat deze eilanden voorlopig bij mij op één staan. 

Naast deze gebieden staan er nog tal van andere gebieden op mijn wenslijstje, zoals Noorwegen, Zuid-Engeland en de Faroe eilanden. Misschien is dat een leuk idee voor een volgende post :)

5 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Scandinavië en Denemarken scoren hoog bij mij, Engeland, de Shetlands zijn ook een uitdagende bestemming.
  Nederland is met het IJsselmeer de wadden en Zeeland nog altijd onbetwist het watersport paradijs bij uitstek.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Scandinavië, die staat bij mij ook op het verlanglijstje, evenals de Shetlands. Gaaf dat je al op zulke plekken geweest bent :)

   Verwijderen
 3. Noorwegen is magisch We kwamen met de Driehoek met mist van zee het fjord naar farsund binnen en daar ging heel langzaam een gordijn open en voeren we in de zon het stadje binnen wel veel stenen en dus goed navigeren met de loep op de kaart ;-) en plotter op laatste level ingezoomd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Prachtig. Volgend jaar gaan wij daar heen. Heb er zin in :)

   Verwijderen