vrijdag 20 november 2015

Winterklussen 2015/2016

Onze boot staat weer op de bok, na een winter en twee zomers in het water gelegen te hebben. Tijd voor de winterklussen. Er staan er aardig wat gepland voor dit jaar. Onze kluslijst voor het winterseizoen 2015/2016:

Vallen en schoten

We varen nu al een aantal jaar rond met deze boot, maar we hebben nog weinig aandacht aan onze vallen en schoten besteed. Tijd om daar eens verandering in te brengen. We hebben het advies gekregen om alle touwen eerst maar eens een wasbeurt te geven. Ze gaan dan in een zak in de wasmachine. Na een wasbeurt kun je makkelijker zien of er beschadigingen zijn en er bepaalde dingen vervangen moeten worden.

Ons garagedak

Op de bank in de bakboord hondenkooi ligt regelmatig een plasje water. Wij vermoeden dat er een schroefje in het garagedak niet helemaal lekker zit. Op zich geen ramp, maar in ons kajuitdak zit hout verwerkt. Als er water langs het schroefje loopt zou het hout van het kajuitdak in principe ook bloot kunnen staan aan water. Dan kan het hout gaan rotten. Dat is minder fijn. We willen dus gaan kijken of er sprake is van rot en zo ja, hoe we de schade kunnen repareren. En natuurlijk ook iets aan dat slechte schroefje doen.


Zeilen vervangen (?)

Toen we onze boot een paar jaar geleden kochten, waren de zeilen al niet meer de nieuwste. Onze genua kan nog wel een tijdje mee en onze stormzeiltjes hebben we gelukkig nog nooit hoeven gebruiken. Maar ons grootzeil is aardig 'uitgezeild' en onze high-aspect-fok is ook aan vervanging toe. We denken erover om een nieuw grootzeil en een nieuwe fok te bestellen, maar laten dat nog even afhangen van de kosten van de andere reparaties. Ondanks onze geringe lengte en ons grote gewicht kunnen wij andere boten aardig bijhouden, zeker met licht weer. Ik ben heel benieuwd hoe rap we kunnen als we een nieuw setje zeilen hebben.

Huik

Onze huik is bij de rits gescheurd, dus die moet eventjes opgelapt worden.

Binnen verven

In de kajuit begint de verf op steeds meer plekken echt af te bladderen. Tijd voor een nieuw likje verf, dus.


Kiel ontroesten

Toen onze boot twee jaar geleden op de bok stond, hebben we zeer grondig alle roest van de kiel verwijderd en de kiel in de primer gezet. Maar nu blijkt er toch weer roest op de kiel te zitten. Die moet dus verwijderd worden. En daarna gaat er een nieuwe laag primer op.

Reddingsvlot:

We hebben ons reddingsvlot nu drie jaar geleden aangeschaft, dus het is tijd voor een keuring.

Standaard werk

En natuurlijk hebben we allerlei kleine klusjes liggen die ook gedaan moeten worden. De lieren moeten worden nagekeken, de boot moet van binnen schoongemaakt, er moet anti-fouling op het onderwaterschip.. en ga zo maar door.

Een klus hebben we al af: Een plastic hoes voor onze stuurautomaat, om hem te beschermen tegen het zoute water. Met een echt kijkvenstertje en afdakje tegen glijdende waterdruppels. Een mooi begin, al zeg ik het zelf. 

Nu de rest nog...

Een beschermhoes voor onze stuurautomaat, met venstertje voor de knoppen

En een afdakje om het gaatje voor de arm te beschermen tegen het inwateren (hier omhoog geklapt)Geen opmerkingen:

Een reactie posten