woensdag 12 augustus 2015

Toch nog vakantie!


Na het Engeland-avontuur zijn Ivo en ik alweer helemaal door onze vakantiedagen heen. Dat betekent: doorwerken in de zomer. Terwijl de mussen van het dak vallen en Facebook uitpuilt van de vakantiekiekjes, maken wij dagen van negen tot vijf. Het is niet anders..

Gelukkig hebben we de weekends nog. Die grijpen we graag aan om leuke zeiltochten te maken. Afgelopen weekend was het weer zover. Op donderdagavond pakken we tussen de bedrijven door onze tas in, om vrijdag meteen door te kunnen naar onze boot in Lemmer. Plan is om een relaxed rondje Enkhuizen te doen, met twee van onze vrienden, Arthur en Maartje. Als we vrijdag in Lemmer aankomen, zijn we te laat om nog door de sluis te gaan. Dus blijven we deze avond in Lemmer. We eten er een frietje. Er hangt een soort festivalsfeertje in het stadje. Dit weekend zijn er wedstrijden met skûtsjes in Lemmer en daar horen de nodige feestelijkheden bij. Heel Duitsland lijkt te zijn uitgerukt om van de feestsfeer te genieten. Het werkt aanstekelijk. Langzaam begin ik de stress en de deadlines los te laten.

De volgende ochtend is het al lekker warm en zonnig. Geen zeilpakken-weer, heerlijk! Het zeilt een stuk relaxter als je in je gewone kloffie rond kan lopen. Windfinder voorspelt tien knopen wind, maar in werkelijkheid zijn het er maar vier. In een slakkentempo dobberen we vooruit, langs de nieuwe windmolens in de Noordoostpolder. Hebben zij onze wind opgegeten? Het komt wel vaker voor dat de voorspellingen van de grote weermodellen niet kloppen voor het IJsselmeer..

Een snelle rakker vlak bij Lemmer
Mooie platbodem
Maar na drie uur dobberen gebeurt het dan toch. Wind. En een lekker windje ook. We laten Maartje aan het roer, voor het eerst in haar leven. Gaat best goed! De wind neemt toe, tot een hoge vier. Onder vol tuig stuiven we op Enkhuizen af. Op de genua het geultje binnen. Als we de genua strijken verliezen we een stootwil, maar na twee rondjes op de motor hebben we hem weer te pakken.

Dan de haven binnen. Die zal wel vol zijn. Maar we hebben geluk. Ons rijtje bestaat uit maar drie bootjes. Tijd om de stad in te gaan, voor een hapje eten. De terrassen zitten overvol. Enkhuizen viert nadrukkelijk vakantie. Met dit warme weer heeft het Oud-Hollandse stadje dezelfde zomerse sfeer als een haventje aan de Middelandse zee. Alleen is het water hier niet zo mooi doorzichtig. Maar ach, dat is maar goed ook. Dan kan je ook de rommel die ongetwijfeld op de bodem ligt, niet zien. We trakteren onszelf op de culinaire variant van de gewone buurtchinees. Op een terrasje aan het water, witte wijn erbij. Na het eten nog een kleine wandeling, en afsluiten met een borrel in de kuip. Dit begint al aardig op vakantie te lijken..

Waterpret in Enkhuizen
Deze zeiler wil nog net de laatste sluis meepakken
Ook de volgende dag is het prachtig zonnig weer. Maar een rustig ontbijtje is er niet bij. We willen graag op tijd vertrekken. De wind zal er in de middag helemaal af gaan. Dan willen we zo ver mogelijk richting Lemmer zijn. Gelukkig staat er nu nog een aardig windje. Tientallen zeilbootjes varen om ons heen. Ik heb het nog nooit zo druk gezien op het IJsselmeer. Wat een verschil met onze winterzeiltocht. Toen zagen we in drie dagen tijd welgeteld één ander zeiljacht.

Druk hier!
Twee sierlijke tweemasters
Om een uurtje of twee is het inderdaad gedaan met de wind. En wat doe je dan? Met een temperatuur van bijna dertig graden, en een boot die niet meer vooruit te branden valt? Een frisse duik midden op het IJsselmeer! Ankertje uit, zwemtrap ophangen en klaar. En daarna lekker opdrogen op het dek. Zon, (zuider)zee en zwemmen. Als dat geen vakantie is..

Het grootste zwembad van Nederland..
Na een uurtje zwemmen starten we de motor. We willen op tijd weer in Lemmer zijn. Als we de sluis naderen komt er toch weer een klein windje opzetten. De laatste loodjes doen we op het zeil. Stilletjes glijdt de boot door het water. In de namiddag zijn we weer in Lemmer. We zien een bekende boot aan onze steiger. Het is de Flecha Verda, van Simon Does, de organisator van de Small Ships Race. Helaas is Simon er zelf niet.

Na het eten duiken we nog even de sauna in. Een beetje stomen, zwemmen, in het bubbelbad liggen. Een mooie afsluiter van een geslaagde mini-vakantie. We waren maar twee daagjes weg. En toch voelt het alsof we er echt helemaal uit zijn geweest. In de zomer doorwerken is op deze manier helemaal zo erg nog niet. Met een beetje zon, vrienden en een zeilboot heb je altijd vakantie.. 

Vakantie...
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten