dinsdag 19 mei 2015

Bijna..

Bijna is het zover.. de Small Ships Race! Vorige week hebben we onze boot al van Lemmer naar IJmuiden overgevaren. Morgen rijden we zelf naar IJmuiden. Daar ontmoeten we de rest van de deelnemers. Ook zullen we een briefing over de race krijgen, en leggen we de laatste hand aan onze voorbereidingen. Het gaat dus nog een druk dagje worden! Maar wel vroeg naar bed, want donderdag bij zonsopkomst varen we uit.
 
Tijdens een lange oversteek zie je de zon ondergaan en weer opkomen
 We steken met de rest van de deelnemers over van IJmuiden naar Lowestoft. Daarna plakken we, eenmaal in Engeland, er nog een bescheiden vakantie achteraan. Dit wordt de laatste 'echte' blogpost, voordat Ivo en ik vertrekken. We zullen wel kleinere updates geven, afhankelijk van het lokaal beschikbare internet. Bijvoorbeeld op onze facebook pagina, het zeilersforum (hier en hier) of via een korter berichtje op het blog. En als we eenmaal terug zijn, hebben jullie uiteraard nog een uitgebreid verslag van me tegoed.

Spannend blijft het wel. Dit wordt onze eerste echt lange oversteek. We hebben wel eens eerder een lang stuk gevaren, maar toen waren we bij aankomst doodop. We hadden niet veel langer door kunnen varen. En daar willen we wel naartoe werken. Als je een paar dagen en nachten door kan zeilen, komen er meer interessante bestemmingen binnen je bereik. De Small Ships Race biedt ons een hele goede gelegenheid om dit te oefenen.

Ik heb er vertrouwen in, dat we, in tegenstelling tot die laatste keer, nu niet doodmoe aan zullen komen. Daar heb ik verschillende redenen voor.

Een van die redenen is onze stuurautomaat. We hebben een stuurautomaat aan boord, maar daar hebben we tijdens onze reis naar de Kanaaleilanden niet zoveel gebruik van gemaakt. Tijdens een zeiltocht afgelopen winter hebben we voor de verandering wél grotendeels op de automaat gevaren. Wat maakt dat een verschil! Je wordt veel minder moe van het sturen, en je hebt je handen vrij voor andere dingen. Ik slaap ook beter onderweg als ik weet dat die ander niet aan het roer gebonden is, maar bijvoorbeeld zelf de kaart erbij kan pakken, als hij iets niet vertrouwt.

Een andere reden waarom ik denk dat het wel goed komt, is dat we meer ervaring hebben. Onze Kanaaleilanden-tocht was spannend, maar bij tijd en wijle ook wel eens zwaar, omdat we in een korte tijd met heel veel nieuwe dingen te maken kregen. Het nieuwe begint er nu een beetje af te raken. Alles valt meer en meer op zijn plek. Dat maakt het zeilen een stuk minder intensief en vermoeiend.

Ook Ivo heeft, na de voorbereidingsavond van de Small Ships Race, er meer dan genoeg vertrouwen in. Tijdens de voorbereidingsavond werd er een hoop informatie gegeven. Over de haven, hoe je die aanloopt, hoe je drukke scheepsroutes oversteekt en wat je allemaal verder tegen kan komen onderweg. Dat neemt een hoop onzekerheden weg. Ook is het een fijn idee dat je met zijn allen gaat, dat je elkaar in de gaten kan houden, en dat je ook vanaf het land in de gaten gehouden wordt.

We hopen dat we na deze vakantie, ook langere tochten goed aan zullen kunnen. Maar bovenal hebben we er zin in. Zin in avontuur!

See you on the other side...
 
Het avontuur tegemoet..

1 opmerking: