woensdag 22 april 2015

Wifi kwaliteit in jachthavens: een overzicht


Draadloos internet. In de ene jachthaven prima geregeld, in de andere jachthaven ga je min of meer gedwongen terug naar het pre-internet tijdperk. Hoewel het een zekere charme heeft om eventjes niet gedicteerd te worden door een eindeloze stroom aan appjes en informatie, is goed werkend internet voor veel zeilers toch een pluspunt. Vandaar dat ik op het idee kwam om een handig overzichtje te maken van wifi-ervaringen met Belgische en Nederlandse jachthavens. Zodat je in een oogopslag kan zien welke haven goede en goedkope wifi heeft.

Op het zeilersforum heb ik om recensies gevraagd, en gekregen. Die heb ik in dit overzicht verwerkt. De kleur van de vlaggetjes geeft aan hoe goed de haven scoort.Donkergroen = Zeer goed 32-23 punten
Groen = Goed 22-19 punten
Lichtgroen = Neutraal 18-14 punten
Oranje = Matig 13-10 punten
Rood =  Slecht 9-0 punten
Wit = Niet van toepassing, want er is geen wifi aanwezig

Zelf een recensie toevoegen? Dat kan ook, onder dit bericht, in de commentaar-sectie. Alle info is welkom!

Handig om in je recensie te zetten:

Naam marina
1 Datum bezoek (Dan kun je zien hoe recent de recensie is, hoeft niet op de dag precies)
2 Snelheid: Hoe snel gaat het internet? Kun je filmpjes streamen? Openen plaatjes makkelijk? Of kun je maar net je e-mail checken?
3 Sterkte/betrouwbaarheid van het signaal
4 Drukte in de marina (in een minder drukke marina zal de wifi iets sneller zijn)
5 Gebruikte je de wifi binnen of buiten, in de kuip? Heb je signaalversterkende apparatuur aan boord? (ook dat weeg ik mee in mijn oordeel)
6 Wat kostte de wifi?
7 Eventuele extra opmerkingen: Is de dekking overal in de haven goed? Is het gebruik makkelijk, of moet je iedere keer weer inloggen met een ellenlang wachtwoord? Mag je met een of meer apparaten inloggen? Zijn er andere dingen waardoor deze haven een pluim of juist een rotte tomaat verdient?

Hoe komt het eindcijfer tot stand?

Naast recensies kreeg ik op het zeilersforum ook veel opbouwende kritiek. Op basis van die kritiek heb ik een heus rating-systeem ontwikkeld, zodat iedereen kan zien hoe een cijfer tot stand gekomen is.

Het eindcijfer is gebaseerd op de vragen op het bovenstaande lijstje. Er is een minimumscore van 0 punten en een maximale score van 32 punten. Iedere haven begint met een 'neutrale' score van 16 punten. Per vraag op het standaardlijstje hierboven kunnen er plus of minpunten toegekend worden. Ontbreekt er info, dan komen er geen punten bij, maar gaan er ook geen punten af. Op deze manier komen havens waar weinig info over is, niet nodeloos slecht uit de vergelijking. Met een gewone puntentelling zou dat wel het geval zijn, omdat deze havens door een gebrek aan gegevens een lage score krijgen.

Als er meerdere recensies zijn wordt de score bepaald door het gemiddelde puntenaantal van die recensies.Daar horen wel een paar kanttekeningen bij. 

Stel, een jachthaven heeft meerdere recensies. En stel dat er in een van die recensies (recensie A) info ontbreekt op een bepaald vlak (dan bedraagt de score voor A op dat vlak dus automatisch nul punten). En stel dat, in recensie B voor dat deel wél een puntenaantal is ingevuld. Als ik de scores van A en B op dat aspect dan zou middelen, dan zou de nul-punten score van A het gemiddeld aantal punten voor dat deelaspect onterecht omlaag (of omhoog) halen. Deze score zegt immers niets over de jachthaven, het is alleen maar een nulpunten-score omdat informatie in recensie A ontbreekt. In dat geval zal ik de deelscores ook niet middelen. De score van B op dat deelaspect bepaalt dan het puntenaantal.

De meest recente recensie telt dubbel (totdat er weer een nieuwe recensie bij komt). Als er gemeld wordt dat de apparatuur recentelijk vernieuwd is, kan dat voor mij reden zijn om de oude recensies niet meer mee te wegen. Het gevaar bestaat natuurlijk dat een havenmeester zelf zijn eigen haven ophemelt. Dat blijf je houden. Ik kan daar niet veel meer tegen doen dan vertrouwen op het zelfreinigend vermogen van het internet, en hopen dat als een slechte haven een heel goede recensie krijgt, dat iemand anders me er dan op wijst dat dat niet klopt..

Een toelichting van de punten die per aspect worden toegekend

Snelheid. Hoe snel is de wifi? Vier pluspunten voor uitzonderlijk rappe wifi. 5 Mb downloadsnelheid en 500kb upload snelheid mag je snel noemen, dan kunnen de kids gewoon lekker Youtube-filmpjes kijken op een regenachtige dag. Voor redelijke wifi geef ik een neutrale score (geen pluspunten maar ook geen minpunten). 5MB tot ongeveer een half MB downloadsnelheid (en vanaf 500kb up tot 50 kb up) is redelijk. Filmpjes kijken gaat niet lekker, maar je kan wel gewoon je Facebook bekijken. Minder dan een half MB up en 50kb down kan je traag noemen. Sites met veel plaatjes zullen langzaam laden (dingen als windfinder checken, mail lezen en gribfiles binnen halen gaat nog prima). Voor trage wifi reken ik vier minpunten. Ontbreekt er informatie over de snelheid? Dan een neutrale score, dus geen plus of minpunten. 

Betrouwbaarheid. Kun je altijd op het internet komen? Wordt de verbinding nooit onderbroken? Maakt het niet echt uit waar je ligt? Vier pluspunten voor betrouwbare wifi. Een neutrale score voor wifi die soms wel eens hapert, of die niet overal in de marina even bereikbaar is. Vier minpunten voor chronisch onbetrouwbare wifi, waarbij het altijd nog maar afwachten is of je verbinding krijgt. Ook hier weer een neutrale score als info ontbreekt.

Drukte in de marina.
Als iemand op een rustige dag in de marina was, zullen zijn ervaringen met wifi beter zijn dan tijdens de schoolvakanties. Daarom trek ik voor recensies op een rustige dag twee punten af. Bij extreme drukte komen er juist twee punten bij, en in alle andere gevallen wordt het puntenaantal niet veranderd. Ook hier geldt weer: in het geval van ontbrekende info een neutrale score. 

Apparatuur en plaats gebruik
Gebruik je de wifi buiten in de kuip, of heb je er speciale apparatuur voor, dan zullen je ervaringen met wifi beter zijn dan wanneer je binnen zit en geen versterking hebt. Daarom een minpunt voor gebruik buiten in de kuip, een minpunt voor extra apparatuur, en juist een pluspunt voor binnengebruik en een pluspunt voor het ontbreken van apparatuur. Is daar niets over ingevuld, dan uiteraard een neutrale score.

Prijs van de wifi. Twee pluspunten voor gratis wifi. Een neutrale score voor wifi die iets extra's kost, en twee minpunten voor wi-fi die aan de prijs is. (voor passanten, vijf euro of meer per verblijf, voor ligplaatshouders, dertig euro of meer per seizoen). Geen info, dan geen pluspunten of minpunten, 

Extra opmerkingen. Hier kun je eventuele extra info kwijt. Op basis van die info kan ik ook nog eventueel een of twee plus/minpunten toekennen, bijvoorbeeld een minpunt als er een echt vervelende data limiet is of een pluspunt als het systeem heel makkelijk in gebruik is.

2 opmerkingen:

 1. Hallo,
  Ik zie dat de ARZV-haven in Akersloot in het overzicht ontbreekt, onze thuishaven.
  1 Datum bezoek (Dan kun je zien hoe recent de recensie is, hoeft niet op de dag precies) 2015 en 2016
  2 Snelheid: Hoe snel gaat het internet? Kun je filmpjes streamen? Openen plaatjes makkelijk? Of kun je maar net je e-mail checken? Matig snel, afhankelijk van de drukte.
  3 Sterkte/betrouwbaarheid van het signaal Goed signaal op verschillende plekken in de haven.
  4 Drukte in de marina (in een minder drukke marina zal de wifi iets sneller zijn) Bij drukte goed voor mail en nieuwsberichten, minder druk wordt het sneller en kan er meer.
  5 Gebruikte je de wifi binnen of buiten, in de kuip? Heb je signaalversterkende apparatuur aan boord? Geen apparatuur, binnen en buiten.
  6 Wat kostte de wifi? inclusief, geen extra kosten.
  7 Eventuele extra opmerkingen: Gemakkelijk, één keer inloggen dan onthoudt het apparaat het, meerdere devices.
  Groet,
  Sandy

  BeantwoordenVerwijderen