vrijdag 23 oktober 2015

Winter is coming.....


En dat betekent dat we weer wat 'moeten' met onze boot. Uit het water, op een bokje? Of toch maar weer de motor er af, antivries in de afsluiters en overwinteren in de jachthaven? De vorige jaren hebben we ervoor gekozen om onze boot te laten overwinteren op een bokje in Giethoorn.

Giethoorn is bepaald niet dichtbij onze thuishaven Lemmer, maar wel dicht in de buurt van mijn schoonouders. Als de boot toch uit het water gaat, is het handig om een uitvalsbasis dichtbij te hebben. Erg fijn, als je na het klussen zó aan kan schuiven bij het warme eten. Ook prettig: als je bij het uitpakken van je auto erachter komt dat je iets vergeten bent, is het maar een kwartier terug rijden in plaats van twee uur. Minder handig is, dat de terugtocht een onderneming van twee dagen is. 

Wij zijn niet van die Snelle Jelles, dus we zijn ieder jaar weer heel erg laat met terugvaren. Dat heeft zo zijn voordelen. Wij kunnen dat onverwachte najaarszonnetje vaak nog lekker meepakken. Maar er zitten ook nadelen aan vast. De bruggen en sluizen hebben in Overijssel niet al te ruime bedieningstijden. Dat wordt er niet beter op naarmate je later in het seizoen zit.

In het voorseizoen herhaalt dat patroon zich. Laatste eruit, laatste erin. Terwijl de rest van de wereld per boot erop uit trekt voor een eerste witbiertje in de zon, zijn wij nog op een rommelige werkplaats met stofdoeken en antifouling in de weer. In het najaar vind ik het niet zo erg om een beetje achter te lopen. Maar het voorjaar ben ik er wat minder blij mee. Net als zoveel anderen beginnen we met het eerste voorjaarszonnetje meteen met klussen, dus waarom zijn wij altijd zo laat klaar?

Afgelopen winter hebben we onze boot voor de verandering in het water laten liggen. Dat beviel goed. Het is zeker leerzaam geweest om het eens helemaal anders te doen. Zo zijn we ons bewust geworden van een mogelijke zwakte in onze planning.

We werkten altijd toe naar de tewaterlating, alsof dat een soort algemene deadline was, waarop de hele boot in orde moest zijn. Als we nog niet aan het aanbrengen van antislip waren toegekomen, besloten we de tewaterlating nóg maar een weekendje uit te stellen. Maar dat soort klusjes kan je natuurlijk ook prima doen als je eenmaal in het water ligt, zo hebben we afgelopen jaar gemerkt.

Dus willen we volgend voorjaar iets anders proberen. Onze boot gaat deze winter weer op een bokje. Maar als het weer voorjaar wordt geven we vooral het onderwaterschip prioriteit (hopen dat we daar dit jaar niet al te veel werk aan hebben). Als dat klaar is en de antifouling er op zit, gaat de boot in het water en gaan we terug naar Lemmer. Daar doen we de rest. Ben benieuwd hoe dat ons bevalt...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten